Kennel Carus Gemini's

Kirsi ja Leena Niemi
Kaijonharjuntie 44
90570 Oulu

040-5761151

kennelcarusgeminis@gmail.com

Uusimmat kuvat

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:238699 kpl

Rotumääritelmä

 

FCI:n 24.6.1987 hyväksymän rotumääritelmän mukainen n:o 136 d Käännös SKL-FKK:n hyväksymä

CAVALIER KINGCHARLESINSPANIELI (CAVALIER KING CHARLES SPANIEL)

(*Suomen Cavalierkingcharlesinspanieliyhdistys ry.:n kommentit rotumääritelmään ovat kursiivein sekä tähdellä varustettu.)

brittiläinen rotu

YLEISVAIKUTELMA: Toimelias, viehkeä, tasapainoinen. Ilme lempeä.

* Kääpiöspanieli, jolla tulee olla riittävä luusto, ei kuitenkaan missään tapauksessa raskas ja kömpelö.

OMINAISPIIRTEET: Reipas, lempeä, ehdottoman peloton.

* Huomiota tulisi kiinnittää luonteeseen. Cavalierin kuuluu olla iloinen ja reipas - ei varautunut.

LUONNE: Iloinen, ystävällinen, ei aggressiivinen eikä hermostunut.

PÄÄ: Kallo miltei tasainen korvien välistä. Otsapenger loiva. Kuonon pituus otsapenkereestä kirsuun n. 3,8 cm. Sieraimet mustat ja hyvin kehittyneet ilman lihanvärisiä merkkejä. Kuono kauniisti kapeneva. Huulet hyvin kehittyneet, ei riippuvat. Kuono-osa silmien alapuolelta hyvin täyteläinen. Taipumus suippokuonoisuuteen ei toivottu.

* Pehmeälinjainen ja lempeäilmeinen. Vaikka rotumääritelmä sanoo otsapenkereen olevan loiva,
tulee sen kuitenkin olla selvästi erottuva.

SILMÄT: Suuret, tummat, pyöreät, eivät ulkonevat, kaukana toisistaan.

* Pienet silmät aiheuttavat pistävän, epätyypillisen ilmeen. Silmissä ei tulisi näkyä valkoista.

KORVAT: Pitkät, korkealle kiinnittyneet, runsashapsuiset.

PURENTA: Säännöllinen ja täydellinen leikkaava purenta. Vahvat leuat.

* Oikea, pehmeäilmeinen pää, jossa on purenta virhe on parempi kuin pää, jossa on oikoa purenta, mutta kapea kuono ja pistävä ilme. on huomioitava, että pää kehittyy pitkään ja nuoren koiran purentavirhe saattaa korjaantua.

KAULA: Keskipitkä, niska hieman kaartuva.

ETURAAJAT: Kohtalainen eturinta, viistot lavat. Suorat, keskivahvat eturaajat.

* Erityistä huomiota tulisi kiinnittää huonosti kulmautuneisiin etuosiin.

RUNKO: Tiivis, kylkiluut hyvin kaareutuvat. Selkä suora.

* Ylälinjaan, ryhtiin ja lantioon tulee kiinnittää huomiota. Runko ei saa olla niin lyhyt, että koira vaikuttaa neliömäiseltä. Selän täytyy olla suora. Jyrkät ja luisut lantiot ovat yleinen ja yleiskuvan pilaava virhe.

TAKARAAJAT: Keskivahva luusto, hyvät polvikulmaukset, ei taipumusta pihtikintereisyyteen tai länkisäärisyyteen.

* Hyvien polvikulmauksien lisäksi myös hyvät kinnerkulmaukset sekä matala, vahva kinner.

KÄPÄLÄT: Tiiviit, päkiät paksut, varpaat hapsuiset.

HÄNTÄ: Hännän pituus suhteessa runkoon, hyvin kiinnittynyt, iloisesti kannettu, muttei koskaan paljon selkälinjan yläpuolella. Typistys sallittu.** Hännästä ei saa poistaa kolmannesta enempää. (**Typistys ei Suomessa sallittu).

* Oikea hännänkanto on lähes selän jatkossa, iloisesti heiluen kannettu häntä. virheellisiä ovat niin liian korkeat kuin elottomasti roikkuvat 'kuolleet' hännät.

LIIKKEET: Vapaat, tyylikkäät, voimakkaat takaliikkeet. Etu- ja takaraajojen liikkeet yhdensuuntaiset niin edestä kuin takaa.

* Esiintyviä virheitä ovat lyhyet, tikittävät, voimattomat liikkeet; leveät, löysät etuliikkeet sekä ahtaat takaliikkeet.

KARVAPEITE: Pitkä, silkkinen, ei kihara. Hieman laineikkuutta sallitaan. Runsaasti hapsuja. Turkkia ei trimmata lainkaan.

* Villavaa ja kiharaa turkkia esiintyy jonkin verran. Virheellinen on myös liian niukka turkki sekä puutteelliset korvahapsut, jotka vaikuttavat ilmeeseen. Vääränlainen karkea karva on myös virhe.

VÄRI: Hyväksyttyjä värejä ovat: Black & tan: korpinmusta, punaruskeat merkit silmien yläpuolella, poskissa, korvalehden sisäpuolella, eturinnassa, raajoissa ja hännän alapuolella. Punaruskean värin tulisi olla kirkas. Valkoiset merkit eivät toivottuja. Ruby: Yksivärinen, syvän punainen. Valkoiset merkit eivät toivottuja. Blenheim: Selvästi rikkonaiset syvän kastanjanruskeat merkit helmenvalkealla pohjalla. Merkit päässä ovat symmetriset siten, että korvien väliin jää tilaa toivotulle vinoneliölle tai täplälle.(rodun ainutlaatuinen erityispiirre). Tricolour: Musta ja valkoinen, selvästi rikkonaiset. Punaruskeat merkit silmien yläpuolella, poskissa, korvalehtien sisäpuolella, raajojen sisäpuolella ja hännän alapuolella.

* Blenheimin kastanjanruskean värin tulee olla syvä - ei kellertävä; black & tan ja tricolour-väristen koirien tan-merkkien selvät.Valkoiset merkit yksivärisillä koirilla eivät ole toivottavia, mutta esim. kapea valkoinen piirto rinnassa ei ole hylkäävä virhe. Väritystä ei tule suhteettomasti painottaa rakenteen kustannuksella.

KOKO: Paino 5,4 - 8,2 kg välillä. Pieni sopusuhtainen koira näiden painorajojen välillä toivottava.

* on muistettava, että rotu on kääpiökoira. Painon tulee olla suhteessa luustoon ja rakenteeseen. Tasapainoinen koira korkeudeltaan 33 cm:n molemmin puolin, ei kuitenkaan yli 35 cm.

VIRHEET: Kaikki poikkeamat rotumääritelmästä suhteutettuna virheen vakavuuteen.